Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012


ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
       ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

 

                                                                        Χρήστος Κωτούλας

                                              Μηχανολόγος μηχανικός,μηχ. υγειονολόγος MSc

                                                                         

 

¨Όπως και πέρυσι τέτοιον καιρό  η εφημερίδα «ΕΞ  ΑΝΑΤΟΛΗΣ» έτσι  και φέτος  έφερε στην επικαιρότητα  με πρωτοσέλιδο το μεγάλο πρόβλημα της αποχέτευσης του δήμου Μαρκοπούλου, με έμφαση αυτή τη φορά, και σωστά, σε εκείνη της παράκτιας πόλης του Πόρτο Ράφτη με  τίτλο «αποχέτευση Όλη η αλήθεια».

Προηγείται μία παρουσίαση του εκδότη κ. Στέργιο-Δημήτρη Κοπτερίδη  σε σωστή κατεύθυνση που δείχνει ότι προετοιμάστηκε με  επιμέλεια για τη συνέντευξη που θ’ακολουθούσε, και που πιστεύω, θα είχε μεγαλύτερο βάρος εάν ήταν συνεπής σε βασικούς   δεοντολογικούς κανόνες της δημοσιογραφίας σχετικά με τις πηγές των μελετημάτων και στοιχείων που παρουσίασε. Η ευφυΐα είναι καλός σύμβουλος προς αποκατάσταση.

 Ακολουθεί μια συνέντευξη με τον αντιδήμαρχο  κ. Καβασακάλη υπεύθυνο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου που  πήρε ο κ. Κοπτερίδης μαζί με τη δημοσιογράφο κυρία Ζέτα  Αγγελάτου   η οποία όχι μόνο δεν λέει  «Όλη την αλήθεια» αλλά μάλλον συσκοτίζει και περιπλέκει περισσότερο το θέμα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ποτέ δεν μαθαίνεις «όλη την Αλήθεια» από την Εξουσία. Μαθαίνεις τη δική της Αλήθεια .

 Ο κ. Καβασακάλης μάλλον δεν ήταν προετοιμασμένος επαρκώς γ’αυτή τη συνέντευξη, γιατί από τις απαντήσεις του αλλά και τις όχι απαντήσεις του φαίνεται ότι δεν είναι πλήρως ενημερωμένος  αλλά  ούτε ιδιαίτερα γνώστης της εικοσάχρονης πορείας του  σοβαρού αυτού έργου  του δήμου μας φαίνεται να είναι.   Εξηγούμαστε:

Με έκπληξη είδαμε για πρώτη φορά στην πολυετή ενασχόλησή μας με βιολογικούς και αποχέτευση σε κείμενο από επιστήμονα τεχνικό να υπολογίζετε η χωρητικότητα μιας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) ,με τον αριθμό των υδραυλικών  συνδέσεων και όχι με τον υπολογισμό του συνόλου των παροχών που δέχεται η εγκατάσταση και κατά συνέπεια  με το πληθυσμιακό ισοδύναμο!

  Βεβαίως ο κ. Καβασακάλης δεν είναι ειδικός επί του θέματος ,αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα . Ο προκάτοχός του κ.Δαρεμάς δεν ήταν ειδικός αλλά την επάρκεια που είχε αποκτήσει θα τη ζήλευαν πολλοί <<ειδικοί>>.

 Ο κ. Καβασακάλης  είναι όμως αρχιτέκτονας  και γνωρίζει πολύ καλά, όπως και ο κάθε απλός άνθρωπος, ότι μία σύνδεση αποχέτευσης μιας πολυκατοικίας π.χ. με το δίκτυο της πόλης  δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός άτομο  αλλά δεκάδων ή και εκατοντάδων διαμερισμάτων ή γραφείων ανάλογα τη χρήση ,τον όγκο, και το ύψος του οικοδομήματος  και κατά συνέπεια τις αποχετευτικές ανάγκες πολλαπλάσιων ατόμων! Το ίδιο συμβαίνει φυσικά, ανάλογα, και σε μία μονοκατοικία.

 Δεν μπορούμε λοιπόν να λέμε ότι η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού θα «εξυπηρετεί 80.000 συνδέσεις», επειδή σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να κατασκευάσουμε έναν Βιολογικό ισοδύναμου πληθυσμού εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, εάν υπολογίσουμε το ελάχιστο των 4-5 ατόμων κάθε σύνδεση θα έχουμε ένα ΚΕΛ 320.000-400.000 ισοδύναμων κατοίκων(!)  που θα μπορούσαν άνετα να αποχετεύσουν και ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη και το Κορωπί  με την Παιανία και να είχε λυθεί αυτόματα και η διένεξη με το ΚΕΛ Αεροδρομίου. Άθελά του έδωσε μια ιδέα ο Αντιδήμαρχος. 

 Το πρόβλημα των συνδέσεων δυστυχώς   επαναλαμβάνεται συνέχεια σε όλη την 4σέλιδη συνέντευξη του κ. Καβασακάλη που πιστεύω ότι δεν θα τον χρησιμοποιούσε εάν διάβαζε την επιστολή που έστειλα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους που δυστυχώς δεν δόθηκε σε κανέναν, πέρυσι το Δεκέμβριο με τίτλο « Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ»  όπου εξηγούσα γιατί δε «χωράει» ν’αποχετεύσει το ΟΛΟΝ Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ τη Μερέντας των 80.000 ισοδύναμων κατοίκων αλλά  και την έννοια του πληθυσμιακού ισοδύναμου. Δημοσιεύθηκε μετά στη εφημερίδα  Εχ Ανατολής αλλά και πάλι, μάλλον δεν το είδε ο κ. αντιδήμαρχος. Μπορεί όμως αν το επιθυμεί να το βρει στο google πατώντας enter στη φράση πληθυσμιακό ισοδύναμο. 

«Δεν ντρέπομαι να ρωτάω» έλεγε ένας σοφός αρχαίος Έλληνας, «ντρέπομαι να μην ξέρω ν’απαντάω όταν με ρωτάνε» κατέληγε. Και έχετε ανθρώπους που βοηθήσανε την παράταξη σας προεκλογικά κ. αντιδήμαρχε που γνωρίζουν   περί αποχετεύσεως μπορείτε να τους συμβουλεύεστε και ας μην είναι δημοτικοί σύμβουλοι.

 

  Για μελέτες ακούμε και μελέτες δεν βλέπουμε.

 

  Ο κ. Καβασακάλης ισχυρίζεται ότι υπάρχουν μελέτες για την αποχέτευση του όλου  Πόρτο Ράφτη  οι οποίες  « έχουν ολοκληρωθεί, από το 2002».

  Παρ’όλες όμως τις επίμονες ερωτήσεις τις εφημερίδας για τί είδους μελέτες μιλάμε, από ποιόν μελετητή γίνανε , ποιο είναι το συνολικό πληθυσμιακό ισοδύναμο που θα εξυπηρετείται κλπ, ουδεμία συγκεκριμένη απάντηση δίδεται. Γιατί άραγε;

   Ερωτάτε ο κ. Καβασακάλης , εάν έχουν κατατεθεί  στην Περιφέρεια αυτές οι μελέτες  γιατί,  χωρίς τις μελέτες τα 18.000.000 € που προορίζονται από το ΕΣΠΑ για το Πόρτο Ράφτη και την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε βάθος δύο οικοδομικών τετραγώνων περιφερειακά της παραλίας (θα εξυπηρετεί περίπου πληθυσμό 3.500 ισοδύναμων κατοίκων, μεγάλη η χάρη μας) δεν μπορούν να εκταμιευθούν. Για αυτό το λόγο σε άλλη συνέντευξη της ίδιας εφημερίδας και ο περιφερειακό μας σύμβουλος κ. Δημόπουλος προτρέπει τη δημοτική αρχή του Μαρκόπουλου να καταθέσει άμεσα στη Διαχειριστική Αρχή αυτές τις μελέτες. Διαβάστε με προσοχή αγαπητοί αναγνώστες την απάντηση  του αντιδημάρχου.

 

Γιώργος Καβασακάκης:  « ΟΙ μελέτες υπάρχουν για ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη. Το θέμα είναι κατά πόσο θα μας επιτραπεί από τη διαχειριστική αρχή, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές και συνθήκες που έχουμε σήμερα, να ενσωματώσουμε περισσότερες συνδέσεις που θα είναι από το Πόρτο Ράφτη.» Και συνεχίζει:  «Οι μελέτες θα κατατεθούν στη διαχειριστική αρχή μόλις εκείνη μας το επιτρέψει».!!!!

Τι καταλάβατε αγαπητοί αναγνώστες;  Τίποτα! Γιατί δεν μιλάτε καθαρά κ. Καβασακάλη να καταλάβει ο κόσμος;

  Ποιες είναι οι  «..τεχνικές προδιαγραφές και συνθήκες..» που έχετε σήμερα από τις οποίες εξαρτάται, αν σας …. Επιτραπεί να ενσωματώσετε περισσότερες συνδέσεις από το Πόρτο ; Τι α-νοησίες είναι αυτές; Πού να τις  «ενσωματώσετε» τις συνδέσεις από το Πόρτο Ράφτη κ. Καβασακάλη; Σε ποιο δίκτυο και από ποιο δίκτυο του Πόρτο Ράφτη; Δε γνωρίζετε μήπως  ότι στο Πόρτο Ράφτη επί μια εικοσαετία δεν καταφέρατε σαν δημοτική αρχή   διαχρονικά να κατασκευάσετε ούτε μέτρο  αποχετευτικού δικτύου; Γνωρίζετε ότι η ένταξη του Βιολογικού του Μαρκόπουλου και της αποχέτευσης στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης, σας το υπενθύμισε και ο κ. Κοπτερίδης έγινε από τη δεκαετία του 90  στο όνομα του Πόρτο Ράφτη γιατί αφορούσαν δράσεις για την καταπολέμησης της μόλυνσης της Θάλασσας και την προστασία των παράκτιων ζωνών.

 Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί η κατασκευή του έργου δεν άρχισε από το Πόρτο Ράφτη την ποιο ευάλωτη περιοχή δια την οποία έγινε η αίτηση ένταξης στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα αλλά άρχισε από το Μαρκόπουλο και συνεχίστηκε αργότερα στα Καλύβια και στον Κουβαρά;  

  Δυστυχώς συνεχίζετε και σήμερα. Με την ίδια νοοτροπία. Εξασφαλίσατε, όπως λέτε, 9,77 εκατομμύρια Ευρώ για ποιο λόγο;

 1.Για αναβάθμιση σε τριτογενή επεξεργασία του ΚΕΛ της Μερέντας. Έτσι που εξελίχτηκαν τα πράγματα είναι σωστό γιατί πρέπει να λειτουργήσει άμεσα .

2. Υλοποίηση της Β’ φάσης  του οικισμού του Μαρκόπουλου  η οποία προβλέπει την κατασκευή άλλων 1.500 μέτρων εσωτερικού δικτύου τα οποία θα προστεθούν στα 6.500 μέτρα που έχουν ήδη κατασκευασθεί ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί το σύνολο σχεδόν του δομημένου πληθυσμού.

   Κανονικά θα έπρεπε να αρχίσει η Α’φάση του Πόρτο Ράφτη που υστερεί σε έργα και μετά η Β’φάση του Μαρκόπουλου, ή ταυτόχρονα.

3. Για τη μελέτη επέκτασης του ΚΕΛ της Μερέντας από 40.000 σε δυναμικότητα 80.000 ισοδύναμων κατοίκων. Αυτή την προτεραιότητα θα τη δούμε στη συνέχεια επειδή  σχετίζεται και με άλλες προτάσεις  που κάνουμε παρακάτω.

 Βλέπουμε ότι ξανά το πρόβλημα του Πόρτο Ράφτη μετατοπίζεται για το μέλλον,

 Με ποιό αγωγό αλήθεια θα μεταφερθούν  τα λύματα από το Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ της Μερέντας; Σε όλους είναι γνωστό ότι η κατασκευή του ΚΑΑ (Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός ) από το Πόρτο Ράφτη μέχρι το Μαρκόπουλο ήταν προβληματική από την αρχή    και είχε επισημανθεί  από τότε. Σήμερα χρειάζεται ανακατασκευή. Προϋπολογίστηκε το κόστος; Μήπως δεν φθάνουν τα 18.000.000 ούτε για το εσωτερικό δίκτυο των δύο οικοδομικών τετραγώνων; 

 ¨  

Είναι δυνατό να  απαγορεύει η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας στο δήμο Μαρκοπούλου που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ  να καταθέσει τις μελέτες   που αποτελούν την προϋπόθεση για την αποδέσμευση των χρημάτων τη στιγμή που γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν κονδύλια προς διάθεση για τα αποχετευτικά δίκτυα και τα ΚΕΛ  τα οποία λήγουν το 2013 (και μετά, εάν δεν απορροφηθούν και δεν υλοποιηθούν τα έργα αρχίζουν τα πρόστιμα από την ΕΕ) ;

  Εάν λοιπόν οι μελέτες για το ΟΛΟΝ Πόρτο Ράφτη είναι έτοιμες από το 2002, όπως λέει ο αντιδήμαρχος τότε θα είναι εκείνες δια τις οποίες αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο κ.Ανδρέας Γρίβας πολ. μηχ/κός  που μίλησε ως εκπρόσωπος της εταιρίας                        <<ΡΟΙΚΟΣ Α.Ε >>Σύμβουλοι Μηχανικοί του δήμου Μαρκοπούλου, στην Ημερίδα για την αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη  που οργάνωσε η Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής) στις 14 Ιουνίου του 2009  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου του Πόρτο Ράφτη.

 Σημειωτέων ότι σε εκείνη την Ημερίδα εκτός από τον κ. Γρίβα, που παρουσίασε τις θέσεις της δημοτικής αρχής και  το γράφοντα, που παρουσίασε τις θέσεις της Ο.Σ.Π.Α,  πήραν μέρος επιστήμονες και τεχνικοί    από τους κορυφαίους  που διαθέτει η χώρα μας σε αυτόν τον τομέα.

 Ο Ανδρέας Ανδρεαδάκης καθηγητής  Ε.Μ.Π. διευθυντής εργαστηρίου υγειονομικής τεχνολογίας, μίλησε για τις  «Επιπτώσεις από τη διάθεση λυμάτων στη θάλασσα του Ευβοϊκού», ο Ευάγγελος Παπαθανασίου  Δρ βιολόγος διευθυντής,τότε, Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας μίλησε για την «Κατάσταση  της θάλασσας στο νότιο Ευβοϊκό», ο Χαράλαμπος Σμυρνιώτης διδάκτωρ Υδρογεωλογίας μίλησε για τις « Υδρογεωλογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής διάθεσης του λύματος της ΕΕΛ Μαρκοπούλου», καθώς επίσης ο κ. Κων/νος Πιταράς πολ. μη/κός, διευθυντής μελετών ΕΥΔΑΠ , και η κ. Στέλλα Ράπτου  πολ. μηχ/κός  αναπληρώτρια διεύθυνσης μελετών ΕΥΔΑΠ, προϊσταμένη, τότε, Υπηρεσίας μελετών αποχέτευσης, που μιλήσανε για τις μελέτες αποχέτευσης κεντρικών μεσογείων και την προσπάθεια εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ να συμπεριλάβει στη μελέτη του ΚΕΛ Αεροδρομίου και την αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη αφού το ΚΕΛ της Μερέντας δεν μπορούσε να δεχθεί, όπως υποστηρίζανε, τα λύματα ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη.

Ο σημερινός δήμαρχος κ. Μεθενίτης δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης τότε  όχι μόνο δεν πήρε μέρος αλλά και   μαζί με άλλους δημ. Συμβούλους και    πρώην υποψήφιους δημάρχους προσπάθησαν να σαμποτάρουν την εκδήλωση τη μοναδική σε τέτοιο επίπεδο που έγινε στην Ανατολική Αττική!

 Δεν μπορούσαν να πάρουν μέρος και ν’ακούσουν ,έστω , τέτοιους επιστήμονες και τεχνικούς . Τέτοια έπαρση και  αλαζονεία! Ο λόγος;

  Επειδή συμφωνήσαμε με την απόφαση της Νομαρχίας που ενέκρινε το 2005 με μεγάλη πλειοψηφία τη χωροθέτηση του ΚΕΛ Αεροδρομίου!

 Τι λέγαμε δηλαδή; Ένα απλό και λογικό πράγμα:  Αυτό που δέχεται  και ο κ. Μεθενίτης και όλο το δημοτικό συμβούλιο σήμερα. Ότι δηλαδή η καταγγελία του ΚΕΛ Αεροδρομίου (Βαραμπά) που θα δεχόταν τα λύματα του Κορωπίου και της Παιανίας και  θα εξασφάλιζε αποδέκτη και στο δικό μας Βιολογικό και η εναντίωση του δήμου Μαρκοπούλου με δικαστικές προσφυγές ή οποιασδήποτε άλλες ενέργειας στην κατασκευή του, ήταν μεγάλο λάθος .

   Αυτή η θέση εμπόδιζε και την εξέλιξη των έργων και στο δικό  μας σύστημα αποχέτευσης-βιολογικού. Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να καταλάβουν μέρος αυτής της αλήθειας. Επτά στάσιμα χρόνια !

   Και συνεχίζονται  τα μικροπολιτικά παιχνίδια με τον εκβιασμό προς τη Διαχειριστική Αρχή ότι εάν δήθεν δεν μας δώσετε πρώτα τα χρήματα για το Πόρτο Ράφτη μπορεί και να μην άρουμε  τελικά τη προσφυγή εναντίον του ΚΕΛ Αεροδρομίου και θα εμποδίσουμε την κατασκευή της αποχέτευσης Κορωπίου Παιανίας !Τέτοια αφέλεια!

 Υποθέτουμε όμως ότι  τα καταφέρνoυνε, και ματαιώνεται η κατασκευή του ΚΕΛ Αεροδρομίου. Ποιές θα είναι οι συνέπιες;

  1. Σε αυτή την περίπτωση  το πρώτο που θα πρέπει να κάνουν  θα είναι να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που θα πάρουν για την  επέκταση για πληθυσμό 80.000 ισοδύναμων κατοίκων  που προετοιμάζονται  να κάνουν στο ΚΕΛ της Μερέντας. Γιατί η επέκταση γίνεται, όπως τουλάχιστο ισχυρίζεται η δημοτική αρχή   «για να  συμπεριλάβει όλο το Πόρτο Ράφτη».

   2.  Η ματαίωση του ΚΕΛ Αεροδρομίου στερεί από το ΚΕΛ της Μερέντας τον αγωγό διάθεσης στον Ευοϊκό και περιορίζει κατά συνέπεια τη λειτουργία του  στην εξυπηρέτηση  πληθυσμού 14.000 ισοδύναμων κατοίκων.

 Θα πρέπει  εδώ να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα, γιατί είναι πολύ σοβαρό, τη δυναμικότητα του ΚΕΛ της Μερέντας στην περίπτωση που λειτουργεί με βάσει τους περιβαλλοντικούς όρους που έχει σήμερα. Δηλαδή με αποδέκτη το Ρέμα του Αγίου Γεωργίου και μέγιστο φορτίο διάθεσης επεξεργασμένου λύματος 3.500 μ3/ημέρα.

   Οι υπολογισμοί καταλήγουν σε 14.000 ισοδύναμους κατοίκους, ούτε 16.000 που λέει ο κ. Καβασακάλης ούτε 15.000 που έλεγε ο κ. Δαρεμάς ούτε 18.000 που λένε κάποιοι άλλοι ούτε τίποτα άλλο.

.  Απόδειξη: (όπως λέγαμε και στο σχολείο)

   Με  τα δεδομένα της εγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του 2006:

 Υποθέτουμε τον ισοδύναμο πληθυσμό σε αυτή την περίπτωση  ότι είναι       Χ                                                               

 Η μέση ημερήσια παροχή λαμβάνεται από (ΜΠΕ)       200lt/κάτ.= 0,200 Μ3/κάτοικο

Συντελεστής διακύμανσης φορτίου από  (ΜΠΕ)                               1,25

Συνολ. Επεξ. λυμάτων προς διάθεση στο ρέμα Αγ. Γεωργίου     3.500 Μ3/ημέρα , άρα

 

  0,200Χ.1,25=3.500> 0,25Χ=3.500 >> άρα Χ= 14.000 ισοδύναμους κατοίκους._

 

    Αυτή είναι η δυναμικότητα του ΚΕΛ Μερέντας με αποδέκτη το Ρέμα του Αγίου Γεωργίου. Ούτε παραπάνω ούτε παρακάτω. 

Τα μαθηματικά δεν είναι άποψη αλλά απόδειξη που δεν χωράει αμφισβήτηση.-

 

  3.   Το Πόρτο Ράφτη εκτός

 

   Στην περίπτωση λοιπόν που ακυρώνουμε το ΚΕΛ Αεροδρομίου ο δήμος μας θα διαθέτει έναν Βιολογικό δυναμικότητας  14.000 ισοδύναμων κατοίκων στον οποίο θα αποχετεύουν ο οικισμός του Μαρκόπουλου εκείνος του Πόρτο Ράφτη ,τα Καλύβια και ο Κουβαράς με προσωρινό αποδέκτη το Ρέμα του Αγίου Γεωργίου!! Αυτός ο Βιολογικός θα  μπορούσε να λειτουργήσει αύριο το πρωί ,  εάν υπήρχε η εναρμόνιση με τους  Περιβαλλοντικούς Όρους που προβλέπουν Τριτογενή Επεξεργασία (άμεση προτεραιότητα) και κάποιες παρεμβάσεις αναβάθμισης στο μηχανολογικό εξοπλισμό του Βιολογικού που μετά τόσα χρόνια μη λειτουργίας θα είναι σε αχρηστία.

  Κατά δήλωση του δημάρχου Σαρωνικού κ. Φιλίππου αυτή τη στιγμή, αν λειτουργούσε το Αντλιοστάσιο στην Αγνούσα το δίκτυο των Καλυβίων μαζί με εκείνο του Κουβαρά είναι έτοιμα να αποχετεύσουν στο Βιολογικό της Μερέντας μιά ποσότητα ανεπεξέργαστου λύματος ισοδύναμου πληθυσμού περίπου  10.000  κατοίκων! Μένει και για το Μαρκόπουλο η δυνατότητα αποχέτευσης πληθυσμού  περίπου 4.000 ισοδύναμων κατοίκων. Τα υπόλοιπα λύματα του Μαρκόπουλου πού θα οδηγηθούν  αφού ,εν τω μεταξύ, θα έχει τελειώσει και η κατασκευή της Β’ φάσης  του εσωτερικού δικτύου και θα μπορεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς να εξυπηρετήσει το σύνολο σχεδόν του δομημένου πληθυσμού;

 Θα αναφωνήσει ,φυσικά κάποιος, γιατί να επιτρέψουμε. ν`αποχετεύσουν πρώτα τα Καλύβια και ο Κουβαράς και όχι εμείς, που στο κάτω-κάτω της γραφής το ΚΕΛ της Μερέντας  είναι κατασκευασμένο  σε δικά μας εδάφη, ώστε να μείνουν αυτοί έξω; Μικρέ μου άνθρωπε, όπως θα έλεγε και ο συγχωρημένος Βέγγος, απλούστατε ,γιατί εμείς δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι, αλλά και να είμασταν,  δεν είναι εκεί  το πρόβλημα. Μπορεί κάπως να  « βολευτούν» οι τρείς οικισμοί με εκατέρωθεν υποχωρήσεις.

.  Το πρόβλημα όπως πάντα, βρίσκεται στα παράλια,   στο Πόρτο Ράφτη το οποίο βρίσκεται σίγουρα έξω  αφού δεν διαθέτει ακόμα δίκτυο και προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει άμεσα το ΚΕΛ της Μερέντας  διότι μόνο τότε εξασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης!

 

 Φαντάζομαι ότι θα είναι λίγο δύσκολο να βγαίνουν στην κεντρική πλατεία όλοι όσοι κυβέρνησαν το δήμο του Μαρκόπουλου τα τελευταία είκοσι χρόνια εάν μετά από τόσες προσπάθειας για την υλοποίηση ενός τόσου σημαντικού έργου υποδομής  θα έχουμε αυτή την τραγική κατάληξη.

 

 Η κατάργηση του ΚΕΛ Αεροδρομίου συνεπάγεται κατάργηση του ΚΕΛ Μερέντας

 

Υπάρχουν όμως και χειρότερα!

Η αδειοδότηση  για αποδέκτη το Ρέμα του Αγίου Γεωργίου με μέγιστο φορτίο 3.500 Μ3/ημέρα είναι προσωρινή, μέχρι να κατασκευαστεί ο αγωγός διάθεσης του ΚΕΛ Αεροδρομίου στον οποίο καταλήγει και ο αγωγός διάθεσης του Βιολογικού της Μερέντας με τελικό αποδέκτη τη θάλασσα του Ευοϊκού . Αφού ματαιωθεί το ΚΕΛ Αεροδρομίου με προσφυγή του Μαρκόπουλου ταυτόχρονα καταργείται και ο Βιολογικός του Μαρκόπουλου, αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει,  ΚΕΛ  χωρίς αποδέκτη. Το επαναλαμβάνουμε από μια εικοσαετία και δεν εννοούν και αυτό να το καταλάβουν!  Βγάζουμε δηλαδή τα μάτια μας από μόνοι μας.

 Δεν θέλουν επίσης να καταλάβουν ένα απλό πράγμα που καταλαβαίνει κάθε λογικός άνθρωπος. Αφού η Διαχειριστική Αρχή έχει  εγκρίνει  τη χρηματοδότηση για την επέκταση του Βιολογικού για να μπορεί να αποχετεύση το Πόρτο Ράφτη, το αμέσως επόμενο βήμα της Διαχειριστικής Αρχής θα ήταν να εγκρίνει και τη χρηματοδότηση της αποχέτευσης των δύο οικοδομικών τετραγώνων της παραλίας γιατί περί αυτών ομιλούμε αυτή τη στιγμή.  Όχι λέει ο κ. Καβασακάλης  <<θα κάνουμε άρση της προσφυγής μας ως δήμος Μαρκοπούλου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις >>. Και όταν η εφημερίδα τον ρωτάει <<ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις>> , απαντάει: <<Προϋπόθεση είναι να γίνουν και για το δικό μας μέρος οι χρηματοδοτήσεις τις οποίες ζητούσαμε και ζητάμε.>> Και αφού  τα 9,77 εκατομμύρια Ευρώ εγκριθήκανε ,μένουν τα 18 εκατομμύρια που προορίζονται για το Πόρτο Ράφτη. Γιατί τα ζητάνε αυτά αφού δεν έχουν παραδώσει τις μελέτες που είναι  προϋπόθεση για την εκταμίευσή τους;  Τι να τα κάνουν;  Για ποιές προϋποθέσεις μιλάμε όταν << το νερό έχει μπει στο αυλάκι>>; Είναι συμπεριφορά υπεύθυνου δήμου  με το να σηκώνουμε κάθε τόσο και λιγάκι το δάκτυλο της απειλής της προσφυγής ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε καλά για μας; Εδώ πραγματικά το παίζουν «τζάμπα μάγκες».    

  Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν έχει καταλάβει ότι τα δίκτυα της αποχέτευσης και της Επεξεργασίας των Λυμάτων αποτελούν εθνική πολιτική της κυβέρνησης και βασική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι η πρόοδος στο δικό μας Βιολογικό δεν γίνεται με το να εμποδίσουμε την κατασκευή των δικτύων των γειτόνων μας αλλά με τη συνεργασία και αλληλεγγύη μαζί τους .

 

 Οι μελέτες για το ΟΛΟΝ Πόρτο Ράφτη προβλέπουν  δίκτυο δυναμικότητας 23.000 ισοδύναμων κατοίκων με ορίζοντα 40ετίας !

 

   Μεταξύ άλλων ο κ. Γρίβας με την παρουσία των δύο πρώην δημάρχων κ.κ. Κατσίκη και Μαγουλά που τίμησαν την ημερίδα, τις εργασίες της  οποίας άνοιξε ο δήμαρχος κ. Μαγουλάς είπε:

<< Η αποχέτευση στο Πόρτο Ράφτη είναι ένα έργο που έχει ωριμάσει και είναι έτοιμο να χρηματοδοτηθεί. Τι περιλαμβάνει αυτό; Είναι τα έργα μεταφοράς του συνόλου του Πόρτο Ράφτη στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων . Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν ένα δίκτυο ακαθάρτων περίπου 18.000 μέτρων εσωτερικού δικτύου Πόρτο Ράφτη το οποίο ξεκινάει από τον Άγιο Σπυρίδωνα το παραλιακό τμήμα  και φθάνει κοντά στην Άγια Μαρίνα. Είναι ,λοιπόν, περίπου 18.500 μέτρα δίκτυο αγωγών στα οποία έχουν μπει οι 600 περίπου συνδέσεις και το δίκτυο θα πρέπει να υπενθυμίσω, επαρκεί για 19.000 ισοδύναμους κατοίκους την εικοσαετία και 23.000 την 40ετία>>.υπογ. δική μας.

 Αυτές είναι οι μελέτες κ. αντιδήμαρχε για το ΟΛΟΝ Πόρτο Ράφτη τις οποίες δεν διέψευσαν ούτε ο κ. Κατσίκης ούτε ο κ. Μαγουλάς πρωταγωνιστές με τα καλά και τα στραβά της αποχέτευσης στο δήμο μας.

  Εσείς πιστεύετε ότι οι αποχετευτικές ανάγκες του Πόρτο Ράφτη με ορίζοντα 40ετίας  ανέρχονται σε 23.000 ισοδύναμους κατοίκους;

 Μήπως γιαυτό δεν μιλάτε καθαρά επειδή ντρέπεστε να το δημοσιοποιήσετε;

 Λαμβάνοντας υπόψη ότι  οργανικό φορτίο που καταλήγει στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης δεν παράγουν μόνο τα αστικά λύματα των κατοίκων αλλά και  τα γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα (κόπρανα, ούρα νερά καθαρισμού)  καθώς και άλλων πληθυσμιακών συγκεντρώσεων (ταβέρνες μπαρ ξενοδοχεία εμπορικά καταστήματα κινηματογράφοι σχολεία παιδικοί σταθμοί κ.λ.π) , επίσης και εκείνα πολλών βιοτεχνιών και βιομηχανιών οι οποίες αφού υποβληθούν, όπως προβλέπεται, σε εσωτερικό βιολογικό,  το οργανικό φορτίο θα καταλήγει στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Αλήθεια τα απόβλητα του οινοποιΐου Κουρτάκη που θα πηγαίνουν;  Όλα αυτά είναι πληθυσμιακά ισοδύναμα.     Οι κάτοικοι επομένως μπορεί να είναι πολύ λιγότεροι από 23.000 !

 Φαντασθείτε έναν επενδυτή που θέλει να δημιουργήσει μια χοιροτροφική μονάδα  1.000 χοιρομητέρων. Σε διπλωματική εργασία μηχανικών του ΕΜΠ υπολογίστηκε ότι το πληθυσμιακό ισοδύναμο αυτής της μονάδας είναι ίσο με 24.000 κατοίκους!! Περισσότερους δηλαδή από τη δυναμικότητα  ολόκληρου δικτύου με ορίζοντα 40ετίας!

   Με τα απόβλητα χιλιάδων αλόγων του ιπποδρόμου τι θα γίνει  όταν λειτουργήσει ο δικός μας Βιολογικός;

 Γνωρίζω ότι ο ιππόδρομος διαθέτει δικό του Βιολογικό. Γνωρίζω  επίσης ότι σύμφωνα με τη μελέτη αποδέκτης είναι το βουνό. Έχουμε πάντως πολλές καταγγελίες κατοίκων συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων («Δύναμη Ελπίδας») ότι υπάρχει δυσοσμία και ρύπανση στην περιοχή διότι πολλά λύματα καταλήγουν στο ρέμα ΜΑΛΕΞΙ.  Χρειάζονται άμεσα μέτρα.

  Μήπως δεν ήταν η ίδια άποψη και των ιθυνόντων του δήμου συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού δημάρχου ότι με το επεξεργασμένο λύμα του Βιολογικού του Μαρκόπουλου θα « καταπρασινίζαμε» το βουνό της Μερέντας ; Τους λέγαμε τότε ότι χωρίς υδάτινο αποδέκτη δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δικός μας Βιολογικός επειδή δεν μπορούμε χειμώνα καλοκαίρι να ποτίζουμε ακαλλιέργητες  εκτάσεις που δεν έχουμε αφού το λύμα είναι ακατάλληλο για καλλιεργήσιμες, και ούτε μπορούμε να ανεβάζουμε με αντλιοστάσια χιλιάδες κυβικά μέτρα  λύματος την ημέρα στο βουνό για να ποτίζουμε τα νταμάρια!

 Τους λέγαμε επίσης ότι είναι απαραίτητο να γίνει πρόβλεψη στην εγκατάσταση ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε όσο επεξεργασμένο λύμα έχουμε ανάγκη για άρδευση κατάλληλων εκτάσεων ή και για άλλες χρήσεις αλλά είναι απαραίτητος ο υδάτινος αποδέκτης για την απρόσκοπτη κανονική λειτουργία του συστήματος. Τους τονίζαμε (όχι μόνο εμείς αλλά και οι τεχνικοί τους σύμβουλοι) ότι χωρίς υδάτινο αποδέκτη δεν ήταν δυνατό να χρηματοδοτηθεί το σύστημα από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.  Είναι απίστευτο, και όμως, θα  έπρεπε να περάσουν είκοσι χρόνια για να το καταλάβουν!

 Με τον ιππόδρομο έχουμε μία απτή απόδειξη ότι με τα λύματα θα πρέπει να είμαστε σοβαροί να έχουμε επιστημονική τεκμηρίωση και πάνω απ’ όλα ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ γιατί πρόκειται για τη δημόσια υγεία των ανθρώπων.  

 

  Το ΟΛΟΝ Πόρτο Ράφτη χωρίς Βιολογικό

 

 Ποιος υπολόγισε τα πληθυσμιακά  ισοδύναμα, για το Βιολογικό του δήμου Μαρκοπούλου; ΚΑΝΕΝΑΣ

 Πώς λοιπόν μπορούν να θριαμβολογούν  και να υποστηρίζουν ανερυθρίαστα ότι θα λύσουν το πρόβλημα της αποχέτευσης και της Επεξεργασίας των Λυμάτων  ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη   στο βιολογικό της Μερέντας επειδή εξασφάλισαν  τη χρηματοδότηση για την τελική επέκταση από τη δυναμικότητα των  40.000  που είχε η μονάδα σε 80.000 ισοδύναμους κατοίκους;

Μα η ίδια δημοτική αρχή δεν υπολόγισε ότι  πέρυσι το καλοκαίρι μόνο ο πληθυσμός του Πόρτο Ράφτη ξεπέρασε  τις 85.000 κατοίκους; Φέτος είναι σίγουρο ότι θα είναι πολύ περισσότερος και αυτό θα είναι μόνιμο ποια.

 Η  οικονομική κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση  που περνάει η χώρα μας σαν αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 αλλά και της ιδιαίτερης Ελληνικής παθογένειας του κυβερνητικού πολιτικού μας συστήματος ώθησε εκατομμύρια  συμπολίτες μας  στην ανεργία τη φτώχια στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Στην απελπισία με ότι αυτό συνεπάγετε. Δεν θα μπορούμε να ζούμε όπως πριν, να συμπεριφερόμαστε ,όπως πριν να διασκεδάζουμε όπως πριν.

 Τα χρόνια του άκρατου ατομισμού και καταναλωτισμού, των μεγάλων διακοπών, του 13 και 14 μισθού και των ταξιδιών αναψυχής για τους πολλούς τελείωσε ανεπιστρεπτί. Οι μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων θα επιλέγει  φθηνές διακοπές και με μέτρο,  ενώ οι κοντινές παραλίες της Αττικής  τα καλοκαίρια θα συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο κόσμο. Το Πόρτο Ράφτη θα είναι μία από αυτές.

  Εάν πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε 85.000 πληθυσμό φέτος  θα έχουμε 100.000 και του χρόνου περισσότερους. Το επαναλαμβάνω από χρόνια, το υποστήριξα στην ημερίδα το επαναλαμβάνω και τώρα.

Οι αποχετευτικές ανάγκες ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη είναι σήμερα της τάξεως ισοδύναμου πληθυσμού τουλάχιστον 100.000 κατοίκων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

  Πώς λοιπόν με ορίζοντα 40ετίας ο Κουβαράς  τα Καλύβια η πόλη του Μαρκόπουλου και ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη θα μπορούν να αποχετεύουν στο βιολογικό της Μερέντας δυναμικότητας 80.000 ισοδύναμων κατοίκων; Τονίζω το ισοδύναμο ξανά. Ποιόν κοροϊδεύουν;

   Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζαμε επί του θέματος την γνώμη του «ΡΟΪΚΟΥ Σύμβουλοι μηχανικοί του δήμου» επειδή πρόκειται για μία σοβαρή εταιρία επιστημόνων και τεχνικών. Επίσης την γνώμη της κ. Σκοπελίτη υπεύθυνης της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.

  Βάλατε αυτό το ζήτημα στον  Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό και τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής κ. Λέμα κ.  Μεθενίτη και εάν ναι,  με τι στοιχεία σας απάντησαν;

 Δεν υποστηρίζω ότι σας ενδιαφέρει μόνο η αποχέτευση του οικισμού του Μαρκόπουλου η οποία και αυτή μπαίνει εν αμφιβόλω εάν δεν αλλάξουμε ρότα. Το ΟΛΟΝ  Πόρτο Ράφτη όμως σίγουρα θα μείνει εκτός. Και δεν θα είστε καθόλου υπερήφανος για το αποτύπωμα που θα αφήσετε στο δήμο. Αυτό όμως θα είναι το λιγότερο. Η παράκτια πόλη του δήμου χωρίς αποχέτευση θα είναι το τραγικό.

 

Σήμερα θριαμβολογούν επειδή προσπαθούν να κάνουν τα έργα που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 1999 !  

 

Η απόφαση 9503 της 5/11/1996 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προέβλεπε την επέκταση του ΚΕΛ της Μερέντας ώστε να μπορεί να δεχθεί και τα λύματα της τότε κοινότητας Κουβαρά, και του τότε δήμου Καλυβίων συνέχιζε τη χρηματοδότηση(προηγήθηκαν άλλες το 1994) των έργων με 10.476.000 € .

 Η απόφαση αυτή μεταξύ των άλλων περιλάμβανε:

- Την κατασκευή εσωτερικού δικτύου περιοχής Μαρκοπούλο  7.958 μέτρα. 

 Μέχρι σήμερα στο Μαρκόπουλο έχει κατασκευαστεί δίκτυο  6.500 μέτρα και η Β’φάση  για την οποία εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση τώρα προβλέπει την κατασκευή άλλων 1.500 μ, ,σύνολο 8.000μ τόσα δηλαδή που προέβλεπε(7.958) η απόφαση 9503 που αναφέραμε.   

-Για το Πόρτο Ράφτη η απόφαση προέβλεπε  την κατασκευή εσωτερικού δικτύου 18.054μέτρα. Μέχρι σήμερα ως γνωστόν δεν έχε γίνει τίποτα. Τι περιλαμβάνει η ένταξη στο «χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ» για το Πόρτο Ράφτη την οποία θα έχουμε « σχετικά σύντομα και το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο..» όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος ;

 Την κατασκευή εσωτερικού δικτύου στην παραλία σε βάθος δύο οικοδομικών τετραγώνων μήκος περίπου 18.000 μέτρων .Δηλαδή αυτό  που προέβλεπε η απόφαση του 1996 !

Τα δίκτυα του  Κουβαρά και των  Καλυβίων που περιελάμβανε η απόφαση σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων αυτών των οικισμών έχουν ολοκληρωθεί

 Φυσικά η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιελάμβανε και την κατασκευή των έργων μεταφοράς  των λυμάτων από τους οικισμούς στο ΚΕΛ της Μερέντας που θα είχε δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων 40.000 ισοδύναμων κατοίκων. Επαρκέστατη για τη δυναμικότητα των περιγραφόμενων δικτύων.

Αυτά τα έργα αποτελούσαν την Α’ φάση και η απόφαση 9503 προέβλεπε να αρχίσει η υλοποίησή τους την 1η Ιανουαρίου του 1996 και να ολοκληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου του 1999 !  

 Θριαμβολογούν γιατί μετά από πολλά χρόνια απραξίας καταφέρνουν να ξαναμπούν σε Ευρωπαϊκά  προγράμματα χρηματοδότησης από τα οποία τους είχαν βγάλει ένεκα αναποτελεσματικότητας, για να συνεχίσουν έργα τα οποία κατά 90% θα έπρεπε να είχαν τελειώσει το 1999. Τέτοια επιτυχία!

 Θέλω όμως ,όσο μπορώ, να είμαι αντικειμενικός. Έχει δίκαιο ο κ. Μεθενίτης να είναι χαρούμενος. Μεγαλοποιεί κάπως τις επιτυχίες. Είναι του χαρακτήρα του να θριαμβολογεί πολλές φορές. Στο κάτω-κάτω ο κ. Μεθενίτης είχε το πολιτικό θάρρος να άρει, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την προσφυγή εναντίον του ΚΕΛ Αεροδρομίου(Βαραμπα) και να ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Στους προκάτοχούς του φαίνεται ότι έλειπε αυτό το θάρρος. Διαφωνώ μαζί του όταν λέει ότι το έκανε μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος.  Πολιτικό όφελος θα έχει, όχι κόστος εάν εξηγηθεί στον κόσμο ορθά και με σαφήνεια η σημασία   αυτής της απόφασης και η διαχείρισή της γίνει με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης.

 

Τι πρέπει να γίνει και τι δεν πρέπει να γίνει

 

1.Θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των μελετών του Πόρτο Ράφτη. Άλλη η κατάσταση του 2002 και άλλη μετά μία δεκαετία το 2012 με τις επιπρόσθετες, όπως είδαμε,  συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

 Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με το δίκτυο της παραλίας  διαστασιολογημένο για παροχές 19.000 ι.κ 20ετίας και 23.000 ι.κ. με ορίζοντα  40ετίας.

2. Μπορεί το Πόρτο Ράφτη να αποχετεύσει στο ΚΕΛ της Μερέντας  και να γίνει η επέκταση σε αυτή τη φάση για 80.000 ισοδύναμους κατοίκους ΜΟΝΟ εάν προβλεφτεί από σήμερα μία Γ’ φάση επέκτασης του Βιολογικού για τουλάχιστον 145.000 ισοδύναμων κατοίκων όπως προέβλεπε η κοινή απόφαση της 3/4/1995 του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και του τότε Υπουργείου Εσωτερικών.

Εάν δεν υπάρξει Γ’ φάση επέκτασης ΔΕΝ χρειάζεται η σημερινή επέκταση για πληθυσμό 80.000 ισοδύναμων κατοίκων αφού ,όπως αποδείξαμε παραπάνω δεν επαρκεί για την αποχέτευση του ΟΛΟΥ Πόρτο Ράφτη.    

3. Ή έχουν άγνοια ή υποκρίνονται εκείνοι που δέχονται το Βιολογικό της Μερέντας δυναμικότητας  πληθυσμού 80.000 ισοδύναμων κατοίκων τελική φάση,  και ταυτόχρονα  μιλάνε για αποχέτευση ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του Πόρτο Ράφτη.

 Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύουν  μια για πάντα τη δυνατότητα  αποχέτευσης ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη και  αποδέχονται επίσημα ότι οι αποχετευτικές ανάγκες του ΟΛΟΥ Πόρτο Ράφτη ανέρχονται σε 19.000 ισοδύναμου κατοίκους 20ετίας  και 23.000 ισοδύναμους κατοίκους με ορίζοντα 40ετίας, πράγμα που είναι ψευδές αυθάδες και καταστροφικό για το μέλλον της περιοχής. 

4. Θα πρέπει με πρωτοβουλίες της Δημοτικής αρχής να «τρέξουμε γρήγορα» την περίπτωση αποχέτευσης ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Αεροδρομίου  σύμφωνα με τις μελέτες της ΕΥΔΑΠ του 2003 που συντάχθηκαν βάσει του σχεδιαγράμματος 6.3.2.IV του 2001 που προέβλεπε την καταυθείαν αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Αεροδρομίου και που  είχε γίνει κατ`αρχήν αποδεκτή από την τότε δημοτική αρχή του Μαρκόπουλου. Δεν γνωρίζω εάν ακόμα προφταίνουμε αφού μετά την ανεξήγητη απόρριψη αργότερα από το δήμο του Μαρκόπουλου αυτής της πρότασης ,η ΕΥΔΑΠ προχώρησε τις μελέτες Κορωπίου Παιανίας και τη χωροθέτηση του ΚΕΛ Αεροδρομίου χωρίς το Πόρτο Ράφτη. Πιστεύω όμως ότι είναι ακόμα δυνατόν αρκεί να το πιστέψει και το δημοτικό συμβούλιο.

  Αυτή η επιλογή μπορεί να  δώσει προοπτική στην αποχέτευση του ΟΛΟΥ Πόρτο Ράφτη. Το υποστήριζα από το 2005 ενώ τον Ιούλιο του  1998 έγραφα στην Εφημερίδα « ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ το Λιμάνι της Μεσογαίας» :

« Καθίσταται προβληματική, εάν όχι αδύνατη η Επεξεργασία των οικιακών λυμάτων του Πόρτο Ράφτη στη μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού του Μαρκόπουλου».

 Είναι τεράστιες οι ευθύνες του σημερινού Δημοτικού συμβουλίου και ιδιαίτερα της δημοτικής αρχής εάν δεν λυθεί  το πρόβλημα του μεγαλύτερου έργου υποδομής του δήμου μας που είναι η Αποχέτευση και ο Βιολογικός καθαρισμός.

  Χρειάζεται όμως μια άλλη νοοτροπία , μια άλλη κουλτούρα, μια ευρεία αντίληψη της οντότητας του δήμου. . Δεν υπάρχει μόνο η πόλη του Μαρκόπουλου. Υπάρχει και γιγαντώνεται όλο και περισσότερο και η πόλη του Πόρτο Ράφτη που προσφέρει τα μέγιστα στη τοπική οικονομία.

Η πράξεις μας αποδεικνύουν εάν αγαπάμε την παράκτια περιοχή εάν  αγαπάμε και σεβόμαστε τους κατοίκους  και τους επισκέπτες της εάν αγαπάμε  σεβόμαστε και προστατεύουμε τις φυσικές της ομορφιές , εάν αγαπάμε και προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον της. Δηλαδή την ουσία της ύπαρξής της.

 Εάν τα αγαπάμε και τα σεβόμαστε όλα αυτά δεν μπορούμε να μην βρούμε λύσεις για την αποχέτευση ολόκληρου του Μαρκόπουλου και ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του Πόρτο Ράφτη, γιατί λύσεις υπάρχουν. Εμείς προτείναμε ορισμένες από αυτές.

 Χρειάζεται όμως και πολιτική βούληση. Χρειάζονται πολιτικοί ηγέτες μαχητές με σκέψη και αποφασιστικότητα χωρίς τις τοπικιστικές αγκυλώσεις και διαχωρισμούς του παρελθόντος. Χρειάζεται ο δήμο μας να έχει δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται δημοτική αρχή με όραμα και φιλοδοξία να μείνει στη ιστορία αυτού του τόπου. Και θα μείνει στην ιστορία ο δήμαρχος που θα υλοποιήσει το μεγάλο αυτό έργο της αποχέτευσης γιατί είναι θέμα δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής. Είναι θέμα πολιτισμού.

 Θα δείξει  εάν η τοπική μας κοινωνία διαθέτει τέτοιους ηγέτες.

 

   Πόρτο Ράφτη Αύγουστος 2012                                          ckotulas@otenet.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου